Anagram

Een anagram is een woord of zin, gevormd uit letters van een ander woord of een andere zin. Ze staan daarbij dan in een andere volgorde. En ook Google heeft daar iets leuks mee gedaan. Wanneer je zoekt naar ‘anagram’ op Google dan komt er ‘bedoelde u ma graan’ te staan. Maar ‘ma graan’ is natuurlijk een anagram van, je raad het al, anagram. Cheeky hoor Google!

Het maken van anagrammen is een populair woordspel van velen, maar wordt ook vaak gebruikt voor het bepalen of bedenken van een pseudoniem (schuilnaam).

Populaire anagrammen:

  • Het pseudoniem van William Bruce Bailey, beter bekend onder zijn pseudoniem Axl Rose, is een anagram dat ‘oral sex’ spelt;
  • Fiction Plane, is de name van de groep van Joe Summer – wat een anagram is van Police Infant. Wat weer is gericht op het feit dat Joe Summer de zoon is van Sting, die natuurlijk bekend is van de groep The Police.
  • Voltaire is een pseudoniem van schrijver en filosoof Arouet l(e) j(eune). Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de u, v, i en j.

 

In plaatsnamen

Verder kennen we ook een aantal internationale plaatsnamen die anagrammen van elkaar zijn. Zoals Voorst en het Russische Rostov, maar ook de Nederlandse dorpen Ledeacker en Eckelrade, Halsteren en Herentals en een hele leuke is het Nederlandse Geldermalsen en het Zwisterse Dagmersellen.