Recursie?

Wanneer je op Google zoekt naar ‘Recursie’ of ‘Recursion’ dan heeft Google daar als grapje ingebouwd dat je constant de suggestie krijgt of je toevallig ‘Recursion’ bedoeld. Iedere keer als je erop klikt krijg je gewoon dezelfde resultaten weer en dezelfde suggestie. Google probeert op die manier aan je duidelijk te maken wat dit  dan eigenlijk is. Heb je het al door?

In principe is de recursie een routine, met name als hij zichzelf aanroept. Dat komt uit de programmering en dat is eigenlijk ook de grap van Google. Want je roept een recursie aan en dat is dus precies wat Google je geeft. In sommige computertalen is het echter niet mogelijk om een recursie aan te roepen, maar over het algemeen is het geen probleem.

Het wordt voornamelijk geïmplementeerd door middel van een ‘stack’ – of een stapel. En wanneer je met regelmaat een terugkeer-adres op deze stack plaatst dan ligt het adres dat je uiteindelijk nodig hebt bij vertrek altijd bovenop.

Er is daarbij ook een verschil tussen ‘recursie’ en ‘iteratie’ – dat laatste betekent herhaling. En biedt eigenlijk een kleine nuance ten opzichte van een routine.